«Πυρσός πλάσματος» αποστειρώνει επιφάνειες ακαριαία


Τα μικρόβια δεν θα ενθουσιαστούν με την είδηση: μια φορητή συσκευή που λειτουργεί με μπαταρία μπορεί να απολυμαίνει το δέρμα σκοτώνοντας τα βακτήρια πίδακα ψυχρού, γαλάζιου πλάσματος, δηλαδή ιονισμένου αερίου.

Η τεχνολογία, την οποία τελειοποιούν διάφορες ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο, θα μπορούσε σύντομα να αξιοποιηθεί στα ασθενοφόρα, σε τόπους φυσικών καταστροφών, ή ακόμα και από καταναλωτές για την απολύμανση ευαίσθητων επιφανειών.

Ακόμα και ισχυρά απολυμαντικά όπως η χλωρίνη είναι συχνά αναποτελεσματικά εναντίον βακτηρίων που σχηματίζουν τα λεγόμενα βιοϋμένια: στρώματα μικροβίων που προσκολλώνται πάνω στις επιφάνειες με εξαιρετικά ισχυρές κολλητικές ουσίες και παραμένουν αδιαπέραστα στη μηχανική ή χημική φθορά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αποστείρωση με θέρμανση είναι συνήθως η ενδεδειγμένη λύση. Στα κάποια χειρουργεία χρησιμοποιούνται συσκευές αποστείρωσης που λειτουργούν με θερμό πλάσμα, είναι όμως ογκώδεις, ακριβές και απαιτούν εξωτερική παροχή ρεύματος και αερίου.

Το πρωτότυπο της νέας συσκευής, το οποίο αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε από ερευνητές στην Αυστραλία, την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, είναι πολύ απλούστερο στη χρήση.

Ο «πυρσός πλάσματος» έχει το μέγεθος μεγάλου μπουκαλιού σπρέι, λειτουργεί με μπαταρία των 12 Volt και δεν απαιτεί γραμμή παροχής αερίου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να ακουμπήσει την κεφαλή στη βρόμικη επιφάνεια για μερικά δευτερόλεπτα.

Ο φωτεινός πίδακας πλάσματος μπορεί να φαίνεται καυτός, στην πραγματικότητα όμως η θερμοκρασία του δεν υπερβαίνει τους 23 βαθμούς Κελσίου.

Το δέρμα παραμένει άθικτο από το βομβαρδισμό με πλάσμα, τα μικρόβια όμως όχι. Ο μηχανισμός δράσης παραμένει εν πολλοίς άγνωστος, οι ερευνητές όμως υποθέτουν ότι το πλάσμα προκαλεί την παραγωγή ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα μικρόβια οξειδώνοντάς το.

Όπως εξηγεί ο Κεν Όστρικοφ, μέλος της ερευνητικής ομάδας από το Κέντρο Νανοεπιστήμης Πλάσματος στην Αυστραλία, ο πυρσός πλάσματος δοκιμάστηκε πάνω σε βιοϋμένια του Enterococcus faecalis, ενός ανθεκτικού βακτηρίου που ροκαλεί συχνές και δύσκολες μολύνσεις σε οδοντιατρικές επεμβάσεις.

Ακόμα και όταν ο πυρσός δοκιμάστηκε πάνω σε 17 στρώσεις βακτηρίων, ο πίδακας πλάσματος διαπέρασε και εξουδετέρωσε όλα τα στρώματα σε διάστημα «μερικών δεκάδων δευτερολέπτων».

Παρουσιάζοντας την εφεύρεση στην επιθεώρηση Journal of Physics D: Applied Physics, οι ερευνητές δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον της: «Η συσκευή μπορεί να παραχθεί εύκολα και δεν κοστίζει πάνω από 100 δολάρια. Φυσικά, ίσως χρειάζεται κάποια σμίκρυνση και αλλαγή του σχεδιασμού πριν είναι έτοιμη για εμπορική αξιοποίηση» λέει ο ρ Όστρικοφ.

Όπως πάντως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μια ανάλογη συσκευή παρουσιάστηκε πέρυσι από ερευνητές του Ινστιτούτου Εξωγήινης Φυσικής Max Planck στη Γερμανία. Σε εκείνη την περίπτωση, το πρωτότυπο δοκιμάστηκε εναντίον ενός διαβόητου βακτηρίου που προκαλεί τροφικές δηλητηριάσεις, του στελέχους O104:H4 της scherichia coli.

πηγή: http://anatakti.blogspot.com/2012/04/blog-post_9059.html#ixzz1rC8ULp72

Advertisements

2 σκέψεις σχετικά με το “«Πυρσός πλάσματος» αποστειρώνει επιφάνειες ακαριαία”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s