Διπλό «χτύπημα» σε βάρος των επαρχιακών εφημερίδων .


Διπλό φαίνεται πως είναι το «χτύπημα» που επιχειρεί η κυβέρνηση σε βάρος των επαρχιακών εφημερίδων, καθώς εκτός από την προσπάθεια της Άννας Διαμαντοπούλουνα σταματήσει τη δημοσίευση ισολογισμών εταιρειών στις εφημερίδες, το υπουργείο Εργασίας προωθεί και άλλες δύο διατάξεις που αναμένεται να πλήξουν ανεπανόρθωτα τις εφημερίδες.

Ο λόγος για το άρθρο 9 του σχεδίου νόμου που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, μέσα από το οποίο καταργούνται οι …επιλογές από εργοδοτικές εισφορές των επαρχιακών ημερήσιων εφημερίδων, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση όλων των ιδιοκτητών ημερησίων επαρχιακών εφημερίδων.
Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων ξεκίνησε ήδη μία μεγάλη προσπάθεια, ώστε να μην ψηφιστούν τα δύο νομοσχέδια που κατατέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, μέσα από τα οποία μεθοδεύεται και η κατάργηση της έκπτωσης των εργοδοτικών εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που η Ένωση έχει από το 1956, καθώς και η κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών.

Έτσι η Ένωση Ιδιοκτητών, εκτός από επιστολή που απέστειλε πριν λίγες ημέρες προς τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, ενημέρωσε μέσω επιστολή της και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο σημειώνοντας μεταξύ άλλων στην επιστολή πως σήμερα οι εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας, βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας τους και αν περάσουν τα νομοσχέδια που προωθούν οι Γ. Κουτρουμάνης και Α. Διαμαντοπούλου, τότε στα επαρχιακά μέσα θα δοθεί η χαριστική βολή.

Σύμφωνα με την Ένωση η κατάργηση της απαλλαγής από τις εργοδοτικές εισφορές θα εκτινάξει το μισθολογικό κόστος των εκδοτικών επιχειρήσεων της Περιφέρειας σε δυσθεώρητα ύψη που θα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί.

Από την άλλη η κατάργηση των δημοσιεύσεων των ισολογισμών θα πλήξει ανεπανόρθωτα τα ήδη συρρικνωμένα έσοδα των επαρχιακών εφημερίδων.
Για τους παραπάνω λόγους η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων ζητά την παρέμβαση του Βαγγέλη Βενιζέλου και μεταξύ άλλων στην επιστολή της σημειώνει και τα εξής: « Κύριε Πρόεδρε, στην προσωπική σας παρέμβαση επαφίεται πλέον η διάσωση του Τύπου της Περιφέρειας και με δεδομένη πλέον την ξεκάθαρη τοποθέτηση όλων των άλλων κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου ευελπιστούμε ότι εσείς δεν θα επιτρέψετε το ΠΑΣΟΚ να βάλει «ταφόπλακα» στη ζωή και τα όνειρα περισσότερων από 5000 εργαζομένων στα Περιφερειακά Μέσα -εκ των οποίων περίπου 1000 δημοσιογράφων- που υπηρετούν με συνέπεια και αλτρουισμό το ύψιστο αγαθό της Ενημέρωσης στις τοπικές κοινωνίες.

Προκειμένου να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, θα παρακαλούσαμε να μεριμνήσετε για την άμεση απόσυρση κάθε καταστροφικής για τον Περιφερειακό Τύπο διάταξης και να εξαντλήσετε κάθε χρονικό περιθώριο από το ήδη βεβαρημένο πρόγραμμά σας για μια συνάντησή μας, ώστε να συζητήσουμε τη δυνατότητα σειράς απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των Περιφερειακών Εφημερίδων.

Δυστυχώς η ασταθής μέχρι σήμερα πολιτική κατάσταση συνεχώς ανέβαλλε την ψήφιση ρυθμίσεων που έχουν προωθηθεί από την ΓΓΕΕ μετά από εξαντλητικό διάλογο με τις Ενώσεις του Τύπου και σήμερα έχοντας φτάσει πλέον σε οριακό σημείο, επιβάλλεται δίχως άλλη αναβολή η αξιοποίηση του υπολοίπου του βίου της παρούσας κυβέρνησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε την βελτίωση του πεδίου εφαρμογής (άρθρο 1) του Ν.3548/07 που «πάγωσε» προ ημερών, μαζί με την ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Κύριε Πρόεδρε, εσείς προσωπικά έχοντας αποδείξει στην πράξη με την ψήφιση του Ν.2328/95 την ευαισθησία σας προς τον Περιφερειακό Τύπο, πιστεύουμε ότι θα σταθείτε ειλικρινά αρωγός στην καθημερινή μας προσπάθεια περιφρουρώντας παράλληλα θεμελιώδεις αρχές του Δημοκρατικού Πολιτεύματος που επιβάλει την ελεύθερη και αδέσμευτη λειτουργία του Τύπου».

Παρέμβαση από τη Νέα Δημοκρατία
Την ίδια στιγμή άμεση ήταν η παρέμβαση των αρμόδιων τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας, Εργασίας Νίκου Νικολόπουλου και Μέσων Ενημέρωσης Σίμου Κεδίκογλου.
Οι δύο βουλευτές σε κοινή τους δήλωση τάσσονται υπέρ της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων δημιουργώντας ένα πρώτο αισιόδοξο μήνυμα για το «πάγωμα» των επίμαχων νομοσχεδίων.

Στην δήλωσή τους αναφέρουν τα εξής: «Οι ρυθμίσεις που προωθούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με το αγγελιόσημο, τη δημοσίευση των ισολογισμών των εταιρειών και την κατάργηση της απαλλαγής από εργοδοτικές εισφορές, αφαιρούν από τον Τύπο ένα σημαντικό πόρο και δημιουργούν πρόσθετους κινδύνους για την επιβίωση πολλών -ιδίως επαρχιακών- εφημερίδων.
Η Νέα Δημοκρατία δεν συμφωνεί με τις ρυθμίσεις αυτές και δεσμεύεται, μετά από διάλογο, να επανεξετάσει συνολικά τα θέματα που αφορούν στον Τύπο».

Βασίλης Λούπας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s