ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ …


Του Επιμηθέα

Αν είναι αλήθεια αυτά που υποστήριξε σε συνέντευξη του στην Realnews(Κυριακή 18/3/2012), ο πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Μ. Κοντοπυράκης, ότι «μαγειρεύτηκαν» τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009, θα πρέπει να «κρεμαστεί» στο Σύνταγμα, το αχτύπητο δίδυμο της καταστροφής Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου. Συγκεκριμένα αναφέρεται  ο κ. Μ. Κοντοπυράκης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στις 7 Οκτωβρίου του 2009.
«Το ίδιο βράδυ και πριν πάω τα στοιχεία, του μίλησα στο τηλέφωνο και του είπα: ‘’Κύριε υπουργέ, η στατιστική υπηρεσία ανακοινώνει αυτά τα αποτελέσματα που στείλαμε αφού η Eurostat βγάλει το δελτίο Τύπου, στις 21 Οκτωβρτίου του 2009’’. Μου είπε: ‘’Θα το ανακοινώσω εγώ, γιατί πρόκειται να το αλλάξω’’. Όταν το είπε αυτό, ήταν υπουργός μιας ώρας, δεν είχε δει τα στοιχεία ακόμα, δεν τα είχα πάει. Έμεινα άφωνος, διότι δεν είχα συναντήσει ποτέ τέτοια συμπεριφορά από κανέναν υπουργό. Αυτό ήταν ωμή παρέμβαση»
Για την πρόβλεψη του ελλείμματος του 2009 είχαν τεθεί επί τάπητος διαφορετικά σενάρια σε απανωτές συσκέψεις που έλαβαν χώρα, στα μέσα Οκτωβρίου στο υπουργείο Οικονομικών με επικεφαλής τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει η Realnews τα δύο σενάρια που επικράτησαν ήταν η πρόβλεψη του ελλείμματος στο 14,8% (35,6 δισ. ευρώ) και στο 12,5% (30,1 δισ. ευρώ), σενάρια που παρουσίαζαν απόκλιση της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ.
Η διαφορά αυτή κατά κύριο λόγο προέκυπτε από τα χρέη των νοσοκομείων, που στην πρώτη μεν περίπτωση έφταναν τα 2,2 δισ. ευρώ και στη δεύτερη περίπτωση τα 4,7 δις. ευρώ. Στις 19 Οκτωβρίου, λίγα λεπτά πριν η Στατιστική Υπηρεσία, με εντολή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στέλνει στην Eurostat πρόβλεψη ελλείμματος στο 14,8%, το υπουργείο Οικονομικών ακύρωσε την αποστολή. Δύο μέρες μετά, στις 21 Οκτωβρίου, η πρόβλεψη του ελλείμματος άλλαξε και επελέγη αυτή του 12,5%.
Μετά από αυτά, θα πρέπει τώρα όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να δεσμευτoούν άμεσα, μετά τις επερχόμενες εκλογές, για την συγκρότηση μιας και μόνο Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία να διερευνήσει το «πώς φτάσαμε στο μνημόνιο».
Αν αποδειχθεί ότι όντως υπήρχε παρέμβαση του τότε υπουργού των Οικονομικών, στα στοιχεία του ελλείμματος 2009, αυτό αποτελεί εγκληματική ενέργεια, που προκάλεσε καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία, και ουσιαστικά έγινε για ένα και μοναδικό σκοπό ο οποίος δεν ήταν άλλος από τι μη δυνατότητα δανεισμού εκείνη την περίοδο και η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s